Terwijl we op reis zijn, ontmoeten we voortdurend heel veel verschillende mensen. Sommigen zijn vooral erg bijzonder, anderen leveren ons vooral erg leuke anekdotes op en heel soms zijn we te gast bij mensen met wie het Γ©cht heel goed klikt. En dat waren Elin en Olav Einar (Noors voor zeg maar Jan Willem – wij vonden het ook een erg bijzondere naam, maar dat kwam volgens Elin omdat het normaal gesproken andersom is: Einar Olav is een gebruikelijke naam. Nee, dat verklaart het inderdaad… :))

Elin en Olav Einar wonen op een boerderij in Stiklestad, vlakbij het eiland waar we de afgelopen dagen zijn geweest, en Elin had ons via Couchsurfing heel erg enthousiast uitgenodigd om langs te komen (als het een sollicitatiebrief was geweest, was ze vast en zeker aangenomen!). Omdat Olav Einar de trotse bezitter is van 150 koeien, en Harald had toegezegd dat Inge een koeienportret zou maken (wat dat ook moge zijn), doopten we ons bezoek om tot ‘cowsurfing’.

Tussen Inge en Elin was het haast ‘vriendschap op het eerste gezicht’: ze kunnen allebei niet stil zitten, kijken nooit tv en gaan dus thuis allerlei creatieve dingen doen. Waar Inge tekent, schildert en meubels bouwt, rijdt Elin ‘s avonds zingend op een gemotoriseerde grasmaaier rond het huis, recycled oude kleding met een naaimachine, breit, bakt haar eigen brood dat Inge dan vervolgens weer heel graag opeet, en maakt haar eigen enveloppen van oude tijdschriften. Needless to say: Inge heeft er nu een hobby bij… πŸ˜‰ (de enveloppen – een gemotoriseerde grasmaaier zou niet zo passen in onze steeg)
Olav Einar op zijn beurt is een bijzondere boer, die niet houdt van vroeg opstaan en dus om 9.00 uur ‘s ochtends uit bed rolt. En de koeien dan? Nou, die hebben een volautomatische melkmachine! We keken onze ogen uit, en het was nog wel een Hollands apparaat! Compleet met wasstraatachtige borstels voor optimale uierreiniging en lasergestuurde tepelzoekers! Waarschijnlijk helemaal van deze tijd, maar wij stadsmensjes denken natuurlijk nog steeds dat iedere koe gemolken wordt door een boerin op een krukje…

Olav Einar heeft de boerderij overgenomen van zijn vader, en die weer van zijn vader, en die weer… afijn, hij is al sinds 1750 in de familie. Hij heeft een heel groot stuk land, om genoeg hooi te kunnen verzamelen voor de lange noorse winter, en op dat land bevinden zich verschillende grafheuvels uit de tijd van de vikingen. Ze zijn nog niet opgegraven (gebrek aan tijd en geld) maar wel gescanned met een soort rontgenfoto’s en onderin één van de heuvels hebben ze een schip en een koning kunnen ontdekken. Dit biedt potentie voor een geheel nieuw zusterproject: Dig the Planet, speciaal voor archeologen! Ga op zoek naar grafheuvels, schrijf de lokale eigenaar aan en biedt aan de heuvel af te graven in ruil voor gratis overnachtingen! πŸ˜‰
Tegenwoordig worden de grafheuvels vooral gebruikt om de koeien gesubsidieerd te laten grazen. Gesubsidieerd? Jazeker! Als zij de boel kort houden, groeien er geen bomen, en raakt de inhoud van de heuvels niet beschadigd door de wortels daarvan!
En dus togen wij klauterend en wel naar de grafheuvels, in een poging om de portretstudies van de koeien voor te bereiden. Wat je allemaal niet over moet hebben voor een gratis overnachting! πŸ˜‰

Maar, we kregen er dit keer ook heel veel voor terug! Leuke mensen, versgebakken brood, huisgemaakte frambozensiroop, verser dan verse melk uit de melktank, flatbrod dat nog warm was en een korte les van Olav’s moeder hoe je het moet maken, Sod (lokale traditionele soep met aardappels, vlees en wortelen) en een heleboel gezellige gesprekken. En de afspraak dat Olav Einar en Elin in de herfst, als ze een bezoek brengen aan de melkmachine-fabrieken in Nederland, bij ons komen logeren, en wij hen het leven in onze stad laten zien. Wat een leuk vooruitzicht!